TCG

Wat is traditionele Chinese geneeskunde (TCG)?

De basis

Traditionele Chinese geneeskunde bestaat al zo’n vijfduizend jaar en is nog altijd springlevend. In China uiteraard, maar ook in andere landen wordt deze geneeskunde beoefend, omdat het allerlei soorten klachten kan verhelpen of helpen voorkomen. De traditionele Chinese geneeskunde bestaat uit een veelheid van medische gebruiken. De bekendste daarvan is acupunctuur, het prikken met naaldjes in de huid om blokkades in de energiestromen op te heffen. Die energiestromen vormen een van de basisprincipes van de traditionele Chinese geneeskunde: ons hele lichaam functioneert dankzij onze levensenergie Qi, die stroomt door tientallen meridianen in ons lichaam en als er iets niet functioneert, dan kunnen we op zoek gaan naar de blokkade die hier de oorzaak van is en deze wegnemen, zodat we weer gezond worden. Andere belangrijke basisprincipes zijn de eenheid van lichaam en geest en het in balans brengen van Yin en Yang.

 

Westerse en Chinese geneeskunde

Westerse medische wetenschap en traditionele Chinese geneeskunde sluiten elkaar niet uit. Integendeel! Beide systemen kennen zo’n compleet andere benadering van mensen, klachten en problemen, dat zij elkaar juist uitstekend aanvullen.

Iets voor u?

Er zijn honderden klachten en aandoeningen op te noemen waarbij Chinese geneeskunde kan helpen, van astma tot verslavingen en van rugpijn tot vermoeidheid. De ervaring leert dat traditionele Chinese geneeskunde het meest effectief is bij chronische en gecompliceerde aandoeningen. Misschien bent u benieuwd wat traditionele Chinese geneeskunde voor uw gezondheid kan betekenen. Of misschien heeft de westerse geneeskunde u niet voldoende kunnen helpen. Of u wilt gewoon wel eens een heel andere benadering ervaren van uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maakt u gerust een afspraak in onze kliniek. Een intake is altijd vrijblijvend, en zelfs gratis als u vervolgens kiest voor een van onze behandelingen.